30 januari 2011

Mandelkvarn


När jag gick kursen med Petite France-ägaren Sèbastien Boudet

nyligen pratade vi om mandelmjöl som vi bakade med. För mig låter

det som mald mandel och det gör man in en mandelkvarn, se bilderna.

Jag har en i plast som är tuff att jobba med då den står fritt,

denna är så mycket bättre som man skruvar fast i bänkskivan.

Döm om min förvåning när jag hittade denna i en kökslåda.

Lycka!


27 januari 2011

Gott plock vid tedags - Mat & dryck - UNT.se

Idag läste jag en artikel om afternoon tea i UNT,

jättetrevligt att göra själv. Det är ytterst lite

bakning om man nöjer sig med vad dom gjort, läs gärna:

Gott plock vid tedags - Mat & dryck - UNT.se

23 januari 2011

Le Gateau Basque

Till alla Er som verkligen inte tycker om tårta så kan jag säga att detta är något av det godaste jag ätit och kan lätt ersätta en tårta på födelsedagskalaset. Den smakar enormt mycket, konsistenserna är trevliga och vilken trivsam dag att ägna förmiddagen åt detta, sen låta den stå i kylen över natten o baka av den nästa morgon. Voilà, en lyxdessert till söndagmiddagen. Bilderna visar olika moment i bakningen. Fyllningen är mandelkräm och vaniljkräm, det ska vara körsbärssylt men jag tittade i frysen o valde rårörda smultron. Mums!

18 januari 2011

Le gateau basque!

Är så enormt inspirerad till att baka franska sötsaker. Just nu funderar

jag på att baka en Le gateau basque i helgen, det lär ta sådär

en dag ungefär. Det är en paj som man fyller med mandelkräm,

sylt och vaniljkräm, det tar en stund att göra alla moment i dessa

och jag är helt övertygad om att det är mödan värt.

Bild finnes här: http://brodpassion.se/

17 januari 2011

Dessertbilder från helgens fantastiska kurs

Nu ska ni få tillfälle att se några bilder från kursen.

Jag är helnöjd med den och är så enormt inspirerad

att baka massor nu. Överst är en

hallon-marängtartlette med halloncurd i, mums.


Nedan är päron som vi kokade med kryddor,

enormt goda inlagda päron till dessert.

Sen är det éclair (stavning?) med chokladfyllning.

Nedan är chokladtartletter, mums. Min favorit var dock

kola-tartletterna för kolan var verkligen himmelsk.


Tack än en gång Sebastien för en suverän kurs.

16 januari 2011

Dessertkurs

Idag har jag varit på en helt fantastiskt rolig kurs
i franska desserter med en toppentrevlig kursledare, självaste
Sébastien Boudet som äger o driver Petite France. Han gav
verkligen allt för att ge oss så mycket kunskap
som möjligt på en dag och jag har haft en minnesvärd
dag som jag ska leva på läääänge :-).

07 januari 2011

Uppsala Gastronomiska sällskap

Är det någon mer än jag som missat detta sällskaps existens?

Det låter trevligt o förhoppningsvis lär man sig något nytt och

träffar nya vänner med samma intressen. Lakritsprovningen lockar mig...

Jag missade lakritsfestivalen förra året till förmån till en föreställning

Dramaten som jag blev bjuden på. Läs om deras verksamhet på www.ugs.nu.