31 december 2010

Recept

Gott Nytt År kära bloggvänner!

Nyårsafton och jag har ägnat förmiddagen åt att göra en mangomousse. Det är min absoluta favoritsmak i en tårta. Helt gudomligt god. Överst är den färdiga moussen som ska in i kylen för att "stelna".


Nedan är mangopurén, grädde i assistenten och äggulor o socker i den rostfria bunken. Gelatinet saknas i bilden. Detta är egentligen en fromage och blir luftig o lätt i konsistensen.


Bakade även en tårtbotten och måste bara poängtera hur mycket bättre den blir om man vispar i en maskin istället för en klen elvisp. Jag har två elvispar varav den ena är stark och tung att hålla i, resultatet blir förskräckligt mycket sämre än i min kära Kitchen Aid. Överväg ditt val av maskiner o verktyg i köket - det lönar sig verkligen.

23 december 2010

Nougat Montelimar


Idag gjorde jag denna franska nougat, nougat Montelimar.

Den smakar gott, hoppas den stelnar och blir "skärbar".

Färgen diffar eftersom jag använde muscovadosocker,

vitt är finare men detta är mer äkta vara.


20 december 2010

Nötbräck med mörk kvalitetschoklad


Sitter just nu o gottar i mig lite nötbräck. Den blev över all min förväntan god. Lätt som en plätt att göra dessutom. Började med att rosta hasselnötter o pumpakärnor, gör det i separata kärl så du slipper nötskalen bland kärnorna när de är rostade o klara. Sen smälte jag Montezuma's mörka choklad och blandade med cashewnötter, sötmandlar, nötterna och pumpakärnorna. Bre ut på bakplåtspapper o ställ i kylen att stelna. Mums!

19 december 2010

Cupcake Sthlm


Äntligen har jag besökt Cupcake Sthlm, vilket pittoreskt ställe det är. Jag stortrivdes i miljön därinne o önskar jag fotat även den för att visa Er. Litet och charmigt är en bra beskrivning. Jag valde två minicupcakes som killen bakom disken rekommenderade, den ena är (ungefär) en morotskaka med russin o vaniljfrosting, den andra en lingonkaka med lingonfrosting. Den sistnämnda var gudomlig, saftig, söt och syrlig och helt underbart god.

Cupcake Sthlm är ett litet och trevligt ställe för en snabb fika. Det var dock märkligt hur ointresserad killen bakom disken verkade vara. Under min korta fikastund därinne blev det plötsligt ett väldigt oväsen därinne, det kom från någon maskin de hade i butikslokalen.

Jag önskar dom allt gott och hoppas det kommer många, många fler ställen som detta runtom i vårt avlånga land.

14 december 2010

Nordic Ware


Denna charmiga plättlagg är slutsåld. Den uppmuntrar verkligen till att grädda plättar.

09 december 2010

Adventstårta


Denna tårta minns jag så väl. 

Tycker verkligen om de ätbara ljusen. En rolig o annorlunda design.

I år blir det en variant av denna till lucia, men en luciakrona på. 

Ha en trevlig kväll !

08 december 2010

Dr. Oetker


Dr Oetker har en rolig tävling nu där du ska dekorera en pepparkaka digitalt. Hade det varit en riktig pepparkaka och kristyr tycker jag det skulle vara en succé men denna tilltalar säkert många andra istället. Spritsning är ju en av de saker jag verkligen älskar. 

För att komma till tävlingen klickar du här


05 december 2010

Kanelbullar



Idag blev det bullbak, jag ska nämligen till naprapaten i veckan och behöver ha med mig lite tröst till honom. Det blev så tokigt när jag skulle boka tiden så han trodde jag fått en tid men så var det inte, allt beroende på tekniken för att göra en lång historia kort. Därför tar jag med mig några hembakta bullar som plåster på såren. 

Idag använde jag lite v-mjöl special, lite eko v-mjöl från Labans kvarn och resten eko v-mjöl från Saltå kvarn. Sockret var ljust muscovadosocker, kardemumma och kanel från min favoritbutik Essencefabriken i Sthlm. Deras kryddor är toppen!

Oatly havredryck med smak av mango


Denna havredryck kan jag varmt rekommendera, den är suveränt god. Perfekt att hälla upp i en halvlitersflaska i sommar o ta med sig ut på golfbanan. Även om man tål mjölkprotein och laktos så är havre en bättre produkt för kroppen. Tänkvärt :-).